Het versoberen van je interieur in 5 stappen (Stap 1, de muren)

blog-landelijk-en-sober-wonen-muur

Al een poosje kennen we een aantal trends, waaronder de trend: landelijk interieur met sobere touch. Hoe versober je een interieur? Wat past er bij zo’n landelijk interieur en wat heb je nodig? Naar mijn inziens kun je een landelijk interieur met sobere touch, realiseren in 5 stappen.

Stap 1: de muren, stap 2: de vloer, stap 3: raambekleding, stap 4: de meubels en stap 5: de woonaccessoires.

Het wil natuurlijk niet zeggen dat je het in deze volgorde moet doen. Je kunt het  invullen zoals je het zelf wilt. Maar ik schrijf er wel over in de volgorde van bovenstaande stappen. Deze week gaat het dus over stap 1:

De muren

In dit blog ga ik schrijven over kalk- en krijtverf. Dit zijn 2 soorten verf, die veel gebruikt worden op de muren, in een landelijk interieur. Bij gebruik van mooie warme grijs- en zandkleurige tinten, krijg je vaak al die mooie sobere touch! Hieronder volgt een omschrijving en de voor-en nadelen van kalk- en krijtverf.

blog landelijk en sober wonen

(Foto is van Pinterest: bron is Huize Vizzini)

Wat is kalkverf?

Kalkverf is een natuurlijke verf. Het wordt oa. gemaakt uit water en kalk, daardoor is de kalkverf milieuvriendelijk. Als je kalkverf op de muur aanbrengt, geeft dit de muur een extreem matte look. Dat zorgt voor een aparte sfeer en prachtig resultaat. Ook krijg je, door verschillende lagen aan te brengen, mooie nuances. De muur krijgt een doorleefde look, wat echt prachtig is. Met de tijd zal het resultaat zelfs nog mooier worden.

blog-landelijke-en-sober-muurblog-landelijk-en-sober-wonen-muur

(Foto’s zijn van Pinterest en bewerkt: bron is onbekend)

Wat zijn de voordelen van kalkverf?

De kalkverf is dus milieuvriendelijk en de muren blijven ademen doordat de kalkverf de poriën in de muur niet afsluit. Vocht in de muur kan verdampen en blijft niet gevangen zitten, zoals dat bij synthetische muurverven wel het geval is. In een nieuwbouwwoning, waar je normaal toch minstens een winter moet wachten voordat je de muren mag schilderen, kun je met kalkverf meteen aan de slag.

Kalkverf is ook mos- en schimmelwerend, het werkt zelfs brandvertragend.

blog-landelijk-en-sober-wonen-muur

(Foto Pure & Original)

Wat zijn de nadelen van kalkverf?

Je kunt kalkverf niet zomaar overschilderen met een andere verf en je kunt foutjes niet zomaar bijwerken. Als de muur opgedroogd is en je ziet nog een fout, dan kun je beter heel de muur opnieuw schilderen. Je gaat dit anders door het wolkerige of streperige effect, altijd zien.

Kalkverf is heel gevoelig voor vuil. De muren blijven ademen omdat de poriën niet afgedekt worden, maar dat heeft ook tot gevolg dat ze makkelijker vuil opnemen. Met kleine kinderen in huis, is deze verf dus niet echt aan te raden. Het is wel mogelijk om er een soort vernis overheen te zetten. De verf is dan beter beschermd, maar die vernis gaat de poriën natuurlijk ook meer afsluiten. De muren kunnen dus al heel wat minder ademen en bovendien gaat het matte effect voor een stukje verloren.

Kalkverf is een natuurproduct, dus het kleuraanbod  is beperkt.

Kalkverf is duurder dan de relatief goedkope verfsoorten als latexverf.

Wat is krijtverf?

Krijtverf is ook een natuurlijke verf. Het wordt oa. gemaakt uit water en krijt, daardoor is krijtverf milieuvriendelijk. Als je krijtverf op de muur aanbrengt, geeft dit de muur een mooie matte, fluweelachtige look. Krijtverf zorgt voor een egale en matte afwerking op de muur. Krijtverf is een flexibel verfsoort. Het kan op verschillende ondergronden aangebracht worden. Beton, hout etc. Ook kun je het met een roller of kwast aanbrengen.

blog-landelijk-en-sober-wonen-muur

(Eigen foto: Krijtverf op de muur. Heel mat en intens).

Wat zijn de voordelen van krijtverf?

De krijtverf is dus milieuvriendelijk en de muren blijven ademen doordat de krijtverf de poriën in de muur niet afsluit. Vocht in de muur kan verdampen en blijft niet gevangen zitten, zoals dat bij synthetische muurverven wel het geval is. In een nieuwbouwwoning, waar je normaal toch minstens een winter moet wachten voordat je de muren mag schilderen, kun je met krijtverf meteen aan de slag.

Vanwege de matte afwerking is de kleur diep en intens.

De open structuur van de verf zorgt er voor dat je eenvoudig allerlei afwerklagen (kalkwas, colourwax, enz.) kunt aanbrengen.

En in tegenstelling tot kalkverf, is krijtverf goed overschilderbaar. Dankzij de porositeit hecht de nieuwe verf goed op de verflaag.

blog landelijk en sober wonen krijtverfblog landelijk en sober wonen krijtverf

(Eigen foto’s van de tv kast. Met de krijtverf van Pure & Original geverfd, van wit naar grijs. Heel makkelijk, zonder eerst te schuren). 

Wat zijn de nadelen van krijtverf?

Ook krijtverf is veel gevoeliger voor vuil dan andere verf. De muren blijven ademen omdat de poriën niet afgedekt worden, maar dat heeft ook tot gevolg dat ze makkelijker vuil opnemen. Met kleine kinderen in huis, is deze verf dus niet echt aan te raden. Het is wel mogelijk om er een soort vernis overheen te zetten. De verf is dan beter beschermd, maar die vernis gaat de poriën natuurlijk ook meer afsluiten. De muren kunnen dus al heel wat minder ademen en bovendien gaat het matte effect voor een stukje verloren.

Krijtverf is een natuurproduct, dus het kleuraanbod is beperkt.

Krijtverf is duurder dan de relatief goedkope verfsoorten als latexverf.

Hoe kun je kalk- of krijtverf aanbrengen?

Voor het aanbrengen van de kalk- of krijtverf is het verstandig om filmpjes op internet te bekijken (YouTube). Er zijn er echt heel veel te vinden. Het geeft een goed beeld van hoe je te werk moet gaan. Zelf heb ik nog geen kalkverf uitgeprobeerd, maar dat gaat zeker volgend jaar gebeuren. Met krijtverf heb ik wel genoeg ervaring en ik kan zeggen dat het heel fijn werkt. Maar ook deze werkwijze kun je vinden op YouTube.

blog landelijk en sober wonen muur

(Foto van Pure & Original)

Met deze link: Hoe breng je kalkverf aan op een muur? Krijg je een heel duidelijk filmpje te zien. Stap voor stap wordt het uitgelegd. Zij gebruiken de kalkverf: Carte Colori. Er zijn heel veel merken kalkverf te vinden. Ik denk dat iedereen wel een eigen favoriet merk heeft 😉

Succes!

Sfeervolle groet,

Geke

One thought on “Het versoberen van je interieur in 5 stappen (Stap 1, de muren)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *