Moederdag

Onderzetter beton met touw amuseplankje

Elk jaar vieren we Moederdag. Een dag waarop moeders cadeautjes krijgen en flink in de watten worden gelegd. Maar waar komt het fenomeen Moederdag eigenlijk vandaan?

Even een stukje geschiedenis…

Moederdag werd voor het eerst gevierd in het oude Griekenland. Daar werd Rhea, de moeder van de goden geëerd. In de zeventiende eeuw werd in Engeland de ‘Moeder Zondag’ gevierd. Dit was de zondag voor Pasen waarop bedienden (die vaak bij hun werkgevers in huis woonden) terug naar huis gingen om hun moeder te bezoeken en haar geschenken te geven.

Hoe het in Amerika ontstond en naar Nederland kwam:

De moeder van Anna Marie Jarvis uit Amerika, overleed in 1906 op de tweede zondag van mei. Anna wilde daarom iets doen, om alle moeders te eren. Een jaar later, op de tweede zondag van mei, gaf Anna aan iedere moeder, die in de kerk aanwezig was, een anjer. Dit waren in totaal zo’n 500 anjers!

Anna Jarvis oprichter moederdag

Anna ging de samenwerking aan met scholen, zakenlieden en politici. Het resultaat: de gouverneur van West-Virginia riep iedereen in 1910 op om Moederdag te vieren op de tweede zondag van mei. En in 1914 besloot de toenmalige president Woodrow Wilson dat de tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag ‘Mother’s day’ zou zijn.

In 1924 kwam Moederdag overwaaien naar Nederland. De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde introduceerde deze dag met gerichte campagnes. Ze hoopten hiermee de bloemenverkoop in Nederland te stimuleren. Later volgden ook de banketbakkers en andere winkeliers. In 1928 werd Moederdag officieel in Nederland uitgeroepen.

Zondag 8 mei 2016 is het zover…Moederdag!

De traditie van Moederdag op de tweede zondag in mei, is gelukkig in stand gebleven. Ik kan jullie verklappen dat ik stiekem wel naar deze dag uitkijk. Nee, niet omdat ik hoop op een groot cadeau. Ik kijk uit naar die ochtend, dat onze 3 lieve kinderen van 8, 6 en bijna 3 jaar, aan ons bed staan, met een heerlijk ontbijtje. Een croissantje met veel te veel pure vlokken. Een glas jus d’ orange die halfvol is omdat de helft er naast gemorst is door het traplopen,de knuffels die ik krijg, de op school gemaakte cadeautjes en natuurlijk een gedichtje. GENIETEN met hoofdletters is dat! Van manlief krijg ik altijd nog een cadeautje. Niet nodig… maar ontzettend lief! Ik hoop dat ik dit jaar weer naar zo’n heerlijke Moederdag, als voorgaande jaren mag uitkijken.

Pakketje Puur Zeep sober

Voor degenen die nog op zoek zijn naar een mooi cadeautje voor hun moeder of schoonmoeder. Er staan leuke pakketjes in de webshop! 😉 In de webshop geldt, voor vrijdag (6 mei) 12 uur besteld en met iDEAL betaald, dezelfde dag nog verzonden.

houten schaal met kan

Voor een ieder die hun moeder of schoonmoeder moeten missen. Heel veel sterkte die dag!

Roze hart puur zeep

Ik wens alle moeders, a.s. zondag, een fijne Moederdag!

Hartelijke groet,

Geke

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *